Educatie
 
 
Om meer kennis en inzicht in de technieken achter het televisie maken te verkrijgen heeft dagjemaken.nl educatieve workshops ontwikkeld.

Scenarioschrijven
De belangrijkste zaken van het schrijven voor reportages komen in deze workshop aan bod. Aan de hand van fragmenten en theorie wordt systematisch geleerd hoe de werkwijze bij het schrijven van een scenario eruit ziet.
Na deze workshop kennen de leerlingen de positie van de scenarioschrijver, de werkwijze, de notatie en de algemene theoretische begrippen.


Cameratechniek, montage, licht en geluid
In deze workshop wordt kort en bondig aan de hand van voorbeelden ingegaan op de techniek van de camera, montage, licht en geluid. Ook krijgen de leerlingen handige tips voor de opnamen; hoe dient de reporter te zitten/staan, waar op te letten bij licht binnen/buiten, de achtergrond en omgevingsgeluiden.


Montage
Leer in deze workshop alles over inhoudelijk montage en de belangrijkste montageregels. Het is belangrijk de basistechnieken van de montageapparatuur te leren kennen en toe te passen voor het realiseren van de gewenste beelden en geluiden. Tijdens het oefenen gaan we in op de verschillende montagestijlen en -regels. Het resultaat kijken we aan het einde van de dag gezamenlijk terug en wordt meegegeven op DVD of usb-stick.


Presenteren voor de camera
Raak vertrouwd met de camera en maak kennis met verschillende presentatiestijlen. In deze workshop wordt toegewerkt naar een inhoudelijk en technisch goede presentatie voor de camera. De aan- en afkondiging van een item/programma, maar ook de presentatie zelf wordt behandeld. Door middel van opdrachten, die specifieke onderdelen van het vak presenteren belichten, raakt de leerling vertrouwd met de camera.